Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meizy Persson (höger) var en av dem som fyndade när klädbytardagen annordnades i Luleå. I klippet berättar arrangören och besökare om det uppskattade evenemanget. Foto: Anna Wallbrandt

Klädbytardagen är tillbaka i Luleå – här får höst- och vinterkläder nya ägare

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals besökte klädbytardagen i Luleå som för andra gången anordnades av Lumire, Naturskyddsföreningen och second hand-butiken Samlat.

I det regniga höstvädret ringlade en lång kö utanför Vetenskapens hus innan dörrarna slogs upp klockan 12:00. I april hölls den första klädbytardagen och även då samlades flera hundratals för att byta kläder med varandra.

– Vi fick ofta frågan ”när blir nästa gång” och det känns superroligt. Vi får se hur många som kommer idag, sist sken solen och det är kanske lite jobbigare att stå i kön i det här vädret. Men vi hoppas på lika många besökare som i våras, säger Evelyn Lindgren.

”Alternativa sätt att skaffa kläder”

Under lördagens bytesdag ligger fokuset på höst- och vinterkläder som besökare har haft möjlighet att lämna in för att sedan få en entrébiljett och därefter få ta med sig fem plagg hem.

– Vi vill visa att det finns alternativa sätt att skaffa kläder, att man inte behöver köpa nya utan att man kan byta med varandra. Vi har bara en jord och i Sverige lever vi just nu som att vi har fyra, säger Lindgren.

Hör arrangören och besökare om den uppskattade klädbytardagen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.