Klart för första sprängsalvan i gruvan – 150 nyanställda på plats

Uppdaterad
Publicerad

Den 18 juli återstartar produktionen i Kaunisvaara-gruvan utanför Pajala.

– Anläggningen är testkörd och startklar, de avgörande delarna är på plats från borrning till transport säger Åsa Allan, platschef för Kaunis Iron. Tillsammans med våra samarbetspartners har vi rekryterat de drygt 150 personer som behövs inför produktionsstarten. Ytterligare 150 personer kommer att anställas successivt under hösten.

I ett pressmeddelande beskrivs  de förberedande arbetena vid gruvan har gått mycket bra och bolaget har beslutat att verksamheten ska startas den 18 juli.

Gruvan i Pajala

Nya ägare

När gruvan nu startar är det med nya ägare. Kaunis Iron startades under 2017 och ett 60-tal svenska entreprenörer uppges tillsammans satsat nästan 600 miljoner kronor i gruvbolaget.

Per-Erik Lindvall, VD för Kaunis Iron säger att siktet är inställt på en årsproduktion motsvarande två miljoner ton färdig produkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvan i Pajala

Mer i ämnet