Det har varit många turer i gruvans historia. Foto: TT

Sveriges största konkurs någonsin – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit många turer i Pajalagruvans historia. Vi sammanfattar vad som har hänt under årens lopp.

Julen 2010: Dåvarande kommunalrådet Bengt Niska (S) tar ett symboliskt första spadtag för bygget av gruvan och anrikningsverket.

18 oktober 2012: Landshövding Sven-Erik Österberg smäller av första salvan och malmbrytningen är igång i gruvan. Omkring 500 personer fick jobb kopplade till gruvan och transporten av malm till hamnen i Narvik.

Northlandkonkurs

8 februari 2013: Northland resources lämnar in en ansökan om rekonstruktion vid Luleå tingsrätt. Bolaget har gigantiska utgifter för bygget av gruva, anrikningsverk och malmtransporterna men inte tillräckligt med kapital att täcka dessa.

Maj 2013: LKAB, Peab, Metso och Folksam skjuter till 660 miljoner kronor i ett försök att rädda gruvan som hade svårt att täcka de löpande kostnaderna.

Juni 2013: Northland resources vd Karl-Axel Waplan lämnar företaget och får 6 miljoner kronor i avgångsvederlag.

13 juni 2014: Northlands aktie rasar – personal sägs upp

7 oktober 2014: ”Vi hade styrelsemöte i går och vi tog beslut om att stänga av produktionen och konservera den för framtiden för att kunna starta upp den igen”  sa Northlands vd Johan Balck, på presskonferensen i Pajala Folkets Hus.

13 oktober 2014: 800 pajalabor går i fackeltåg i hopp om att rädda gruvan.

8 december 2014: Northland resources begär bolaget i konkurs. ”Våra anställda och alla i vår närmsta omgivning förtjänar en eloge för den hängivenhet som visats under de prövningar vi har mött, detta visar bland annat på de värdefulla tillgångar som detta bolag besitter” säger VD, Johan Balck

23 mars 2015: Bouppteckningen är klar och det står klart att bolaget har 14 miljarder kronor i skulder. Det gör den till historiens största konkurs i Sverige.

15 juli 2015: Fem finansmän köper anrikningsverk, omlastningscentralen och 134 järnvägsvagnar via bolaget Abecede.

30 mars 2016: Bolaget Abecede lägger ett slutbud på hela gruvan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northlandkonkurs

Mer i ämnet