Bilden visar en skiss på hur det nya hotellet i Kirunas nya centrum kan se ut.

Klart för nytt hotell i Kirunas nya centrum

Publicerad

Hotellkedjan Scandic har tecknat ett avtal om att uppföra ett nytt hotell i Kirunas nya centrumkärna.

Efter en dialog mellan Scandic och byggherren Skanska i samråd med LKAB, som pågått sedan 2015, har nu mynnat ut i ett avtal som avser en ny hotellbyggnad i kvarter 10 i Kirunas nya centrumkärna.

I ett pressmeddelande skiver LKAB att man kommer äga och förvalta hotellfastigheten via koncernens fastighetsbolag, LKAB Fastigheter. Köpet ska uppgå till cirka 500 miljoner kronor.

– Vi är stolta över att vara med och säkra ett nytt stadshotell i Kiruna. Det här befäster LKAB:s starka framtidstro och att vi ersätter det gruvbrytningen påverkar. Vi är också glada över att Skanska väljer att etablera sig här, samt att Scandic delar vår framtidstro och väljer att expandera, säger Stefan Hämäläinen, direktör LKAB:s samhällsomvandlingar, i ett pressmeddelande.

Det nya hotellet kommer att omfatta ca 230 rum, konferens- och mötesrum, restaurang samt skybar och gym på den översta våningen. När det nya hotellet står klart i slutet på 2021 ersätter det Scandics befintliga verksamhet i nuvarande Scandic Ferrum, som har 171 rum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer