Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det här gäller för löjfiske i Bottenviken Foto: SVT

Hotat löjfiske tillåts – men starten försenas

Uppdaterad
Publicerad

Nu har havs- och vattenmyndigheten beslutat om ett tak på 700 ton i årets siklöjefiske. De har även beslutat att senarelägga starten för årets fiske samt att fiska färre timmar per dag än vad som är tillåtet enligt bestämmelserna.

Årets fiske efter siklöja startar söndagen den 29 september och bedrivs fram till den 31 oktober eller till dess att den totala fångsten uppgår till 700 ton.

– Mot bakgrund av årets biologiska rådgivning bedömer vi att det i år kan tillåtas ett begränsat fiske som är noga kontrollerat för att säkerställa beståndets bärkraft framöver och som i relation till beståndets storlek motsvarar förra årets fiskenivå, säger Martin Karlsson, utredare, enheten för fiskereglering, Havs- och vattenmyndigheten.

Negativ trend

I år bedömer man att beståndet är större än de tre senaste decennierna, men de senaste åren visar en negativ trend.

Siklöjan lever i stim och på sommaren är den spridd över större områden i främst Bottenviken men på hösten vandrar den in till norra Bottenvikskusten för att leka. Liksom för många andra fiskarter påverkas beståndets tillväxt starkt av tillgången till föda och av klimatfaktorer, vilket innebär att  utvecklingen av beståndet varierar mycket från år till år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer