Klart med första hyresgästen i nya Kiruna centrum

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslöjades det vem som är den första hyresgästen i nya Kiruna centrum, det blir Sparbanken Nord som flyttar in som granne med stadshuset.

-  Vi som bank jobbar alltid långsiktigt och tycker inte om överraskningar. Vi har varit kund och hyresgäst till Kirunabostäder sedan femtiotalet så det känns naturligt och visa vägen för stadsomvandlingen, säger Jörgen Svonni kontorschef Sparbanken Kiruna.

Kirunabostäder ab är först i nya Kiruna centrum som bygger handel, kontor och övrig kommersiell verksamhet och just nu förs förhandlingar med ett hundratal aktörer.

-  Det är viktigt för stadsomvandlingen, ju fler aktörer som skriver kontrakt desto snabbare går processen framåt, säger Mats Dahlberg vd Kirunabostäder AB.

Byggnaden blir inflyttningsklar tredje kvartalet 2020 men Sparbanken Nord har en flexibel inflyttningsplan som innebär att man kan vänta tills att alla handelsytor öppnar i september 2022.

Hyresnivån för en motsvarande lokal som man har idag blir enligt Sten Nyhlén ordförande Kirunabostäder AB, mellan tjugo till trettio procent högre efter LKAB:s hyrestrappningsmodell.

Hyran idag/hyran i nya Kiruna centrum

800-1500 kr/kvadratmeter per år/1500-2000 kr/kvadratmeter per år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.