• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bill Andersson är en av 374 elever på Hertsöskolan i Luleå som måste börja på en ny skola till hösten. Foto: Filip Hannu/SVT

Klasser kan splittras när Hertsöskolan stängs: ”Kanske glider ifrån varandra”

Uppdaterad
Publicerad

Hertsöskolan i Luleå med 374 elever kommer att stängas för att renoveras då mögel upptäckts. Nu ska kommunen hitta nya skolor till eleverna och det kan bli svårt för elevgrupperna att bestå.

– Man har kompisar i samma klass och så splittras man – man kanske glider ifrån varandra, säger Bill Andersson som går i sjunde klass på Hertsöskolan.

Just nu arbetar Luleå kommun med en plan för vad som ska hända med alla elever i årskurs 4-9 på Hertsöskolan och planen väntas vara klar under maj månad. Svedjeskolan som är upp till årskurs 3 och ligger intill Hertsöskolan har sedan tidigare genomgått en renovering och läraren Maria Bramberg hoppas att elevgrupperna som nu behöver flytta hålls ihop så mycket som möjligt.

– Jag tycker att man ska försöka lösa det på bästa sätt för eleverna. De ska inte behöva dels byta skola och dels splittras. Det blir nog jobbigt att inte kunna gå kvar på skolan, säger Maria Bramberg.

Agnes Lindskog vars storasyster är en av eleverna Hertsöskolan tror ändå att flytten kan gå bra.

– De kanske hittar nya vänner på de andra skolorna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer