Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar forskaren Io Antonopoulou vid LTU om arbetet med att fånga in och rena koldioxid. Foto: Anders Hjertström/SVT

Koldioxid kan lagras i berggrunden utanför Kalix – olagligt än så länge

Uppdaterad
Publicerad

Luleå tekniska universitet undersöker möjligheten att fånga in och rena koldioxid. Samtidigt drivs ett projekt där de ska undersöka om Sverige kan begrava koldioxid på land – djupt ner i berggrunden utanför Kalix.

Men en sådan lagring är olaglig i dag och kan enligt forskarna innebära att man tvingas spräcka berget för att få plats med all koldioxid.

– Vi vill se om vi kan hitta basalt och andra bergarter som reagerar lätt med koldioxid, för att se om det finns möjlighet att lagra koldioxid på land i Sverige, säger Glenn Bark, malmgeolog vid Luleå tekniska universitet.

Han fortsätter:

– Det skulle ge Sverige en förhandlingsfördel i förhandlingar med till exempel Norge, som ju kommer att sätta prislappen för lagring, om vi också kunde lagra åtminstone delar av våra koldioxidutsläpp.

Tänkbara platser

Frågan om det går att lagra koldioxid i Sverige har utretts tidigare. Två platser under havsbotten i Östersjön har pekats ut som tänkbara, även om förutsättningarna för storskalig lagring där inte är lika goda som i till exempel Norge dit svenska utsläppare hoppas kunna exportera sin avskiljda koldioxid om några år.

I klippet berättar forskaren Io Antonopoulou vid LTU om forskningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.