Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansminister Mikael Damberg (S) presenterade ett nationellt förslag om att Svensk industri ska vara världsledande under en pressträff på onsdagen. Se mer i klippet. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Finansminister Mikael Damberg (S) vill satsa på storskalig koldioxidlagring – presenterade nationellt förslag i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen presenterade finansministern Mikael Damberg (S) Socialdemokraternas förslag för svensk industri. Genom förslaget vill partiet skapa nya jobb och driva på klimatomställningen. 

– Jag har presenterat ett paket för hur svensk industri ska vara världsledande, säger han.

Socialdemokraternas paket innebär en ökad satsning på ny teknikutveckling, snabbare och enklare tillståndsprocesser och större statliga kreditgarantier för att etablera fler industriinvesteringar samt ett statligt stöd för att fånga in koldioxid. 

– Vi menar att Sverige ska bli ett av de första länderna i världen att sjösätta ett statligt stödsystem för bio-CCS (se faktaruta) och att det skulle kunna vara igång redan nästa år. Sverige har unikt goda förutsättningar att ligga i framkant i den här utvecklingen, säger Mikael Damberg.

Koldioxidinsamling i stor skala

Genom att fånga in och lagra koldioxidutsläppen från verksamheter i Sverige menar partiet att man tar ett stort kliv framåt i klimatomställningen. 

– Här i Norrbotten finns flera verksamheter med biogena utsläpp (se faktaruta), till exempel pappersbruken i Piteå och Kalix men också kraftvärmeverk i flera städer. I ett längre perspektiv gör Energimyndigheten bedömningen att man skulle kunna samla in tio miljoner ton koldioxid, det motsvarar ungefär en femtedel av Sveriges totala koldioxidutsläpp, säger han. 

El och arbetskraft en bristvara

Efter industrisatsningarna i Norrbotten beräknas efterfrågan på el vara rekordhög och industriverksamheter i länet rapporterar om utmaningar att hitta rätt arbetskraft, något som har aktualiserat frågan runt flyttbidrag

– Det är ju företagen själva som måste rekrytera men det är klart att staten också kan hjälpa till. Det är en sådan sak vi tittar på, vi har inte fattat beslut om det än men det är intressant att öka rörligheten. Historiskt sett så använde man flyttbidrag för att människor skulle flytta från Norrbotten till Stockholm, nu diskuteras det tvärtom och det är ju en fantastisk utveckling, säger finansministern.  

I klippet berättar Mikael Damberg om lösningen på elförsörjningen och vad som görs för att öka arbetskraften i Norrbotten.

Koldioxidavskiljning och lagring, så kallad Carbon Capture and Storage, CCS handlar om att avskilja koldioxiden i rökgaser från kraftverk, förbränningsanläggningar och processindustrier. Den avskilda koldioxiden komprimeras och transporteras sedan till en lagringsplats djupt ner i marken.

Enligt Naturvårdsverket finns i dag inga storskaliga kommersiella avskiljningar av koldioxid i Sverige men mindre pilotanläggningar har testats.

Biogena utsläpp är utsläpp från förnybara bränslen producerade av biomassa.

Källa: Naturvårdsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Industriboomen i norr

Mer i ämnet