Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sandra Grauers Nilsson, Vattenfalls chef för landbaserad vindkraft, om hur man kan komma att lösa de enorma elbehoven. Foto: SVT

Industrijättar i norr kräver enorma mängder el – så kan behoven lösas

Uppdaterad
Publicerad

Efterfrågan på el kommer att bli rekordhög när de stora industrisatsningarna görs i Norrbotten och Västerbotten. Enbart fyra stora industrisatsningar kommer att behöva 85 terawattimmar el – vilket är mer än hälften av den totala elförbrukningen i Sverige.

– Om vi ska klara det här är förutsättningen att vi klarar av att få fram ny fossilfri elproduktion, säger Sandra Grauers Nilsson, chef för Vattenfalls landbaserade vindkraft.

De fyra fossilfria industrierna som det handlar om är Hybrit, SSAB, LKAB och Vattenfalls satsning på fossilfri stålproduktion, H2 Green Steels fossilfria ståltillverkning i Svartbyn utanför Boden, LKAB:s tillverkning av koldioxidfri järnsvamp och Northvolts batterifabrik i Skellefteå.

Industriboomen i norr

Sammanlagt behöver de 85 terawattimmar el, vilket motsvarar drygt hälften av hela landets elförbrukning på 150 terrawattimmar.

”Tiden är knapp”

Även om Norrbotten och Västerbotten idag har ett överskott på cirka 20 terawattimmar kommer behoven att ligga på 60-70 TWH.

– Vi har alla möjligheter att klara detta. Men tiden är knapp och vi måste på ett effektivt sätt koordinera alla intressen som behöver samexistera,säger Sandra Grauers Nilsson, chef för Vattenfalls landbaserade vindkraft.

Vill bygga ut landbaserad vindkraft

Enligt henne är det det landbaserade vindkraften som måste byggas ut de kommande tio åren. Men det kan även komma att behövas kärnkraft för att lösa de stora behoven.

– Vi måste möjliggöra för alla fossilfria tekniker.

I videon hör du Sandra Grauers Nilsson, Vattenfalls chef för landbaserad vindkraft, om hur man ser på de enorma elbehoven.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet