Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Johan Antti: ”Så många frågor som inte är besvarade” Foto: TT/Arkiv

Kommission kräver stor miljöprövning

Publicerad

Finsk-svenska gränsälvskommissionen vill se fem nya utredningar och analyser och en stor miljöprövning av Karhakkamaa vindkraftpark i Torneå.

– Det är för många frågor som är obesvarade, säger vice ordförande Johan Antti.

Det handlar om planer på 50 vindkraftverk, var och en 300 meter höga, tre mil från Torneå och relativt nära den svenska gränsen.

Det finska företaget TuuliWatti AB vill bygga verken genom ett enkelt generalplaneförförande, men finsk-svenska gränsälvskommissionen anser att projektet är så stort att det krävs en stor miljöprövning.

Kräver miljöprövning

Enligt Norrbottens länsråd Johan Antti, vice ordförande i kommissionen, måste alla obesvarade frågor besvaras.

– Vi vill se utredningar och analyser av riksintresset för kulturmiljövård,  besöksnäringen i området och den gränsöverskridande verksamheten som de fyra världsarven, med mera. Vi menar att det måste klarläggas med hjälp av en stor miljöprövning. Det räcker inte med ett enkelt generalplaneförfarande, säger han.

”En negativ påverkan”

”De potentiella 50 vindkraftverken med totalhöjd på cirka 300 meter skulle ha en påtaglig effekt på landskapsbilden sett från byar i Sverige. En utbyggd vindkraftpark i Karhakkamaa kommer troligtvis att ha en inte obetydlig negativ påverkan på riksintresset Tornedalen” skriver gränsälvskommissionen i sitt yttrande och fortsätter:

”Kommissionen uppmuntrar alternativa lösningar för förverkligandet av vindkraftparken som inte påverkar landskapet och livsförutsättningarna kring Torneå och Muonio älvar”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer