Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommundirektören Anna Andersson förklara hur kommunen ser på saken att en kommunal chef attesterat sina egna fakturor – från egna företaget. Foto: Erica Larsson/SVT

Kommunal chef i Övertorneå attesterade fakturor – från sitt eget företag

Publicerad

Under åtta månaders tid attesterade en kommunal chef i Övertorneå fakturor på 3 400 kronor. Fakturor som kom från chefens eget företag. Under samma period fakturerade företaget runt 136 000 kronor till Övertorneå kommun för olika varor.

Det är inga höga belopp som chefen har attesterat själv, drygt 3 400 kronor.

Men låga belopp eller ej. Enligt Övertorneå kommuns regelverk får man inte attestera fakturor från företag som man har nära släkt- eller vänskapsband till. Man ska inte heller handla av företag där dessa kopplingar finns.

Trots regelverket har alltså en kommunal chef gjort detta, samtidigt som hen fått lön från kommunen.

– Det stämmer att jag under åtta månader har attesterat fakturor på ett totalbelopp om 2 700 kronor (reds anm 2 700 kronor är exklusive moms) från det företag jag äger aktier i. Jag förstår att det hade varit bättre om min chef attesterat fakturorna, säger chefen.

Skulle avsluta sin inblandning i företaget

2019 hade den aktuella chefen en annan anställning vid Övertorneå kommun och ansökte då om att kommunen skulle godkänna hens bisyssla. Personen uppgav då till kommunen att denne ämnade att avsluta sin inblandning i företaget så fort hen fick en tillsvidareanställning.

Personen slutade alltså i styrelsen, men äger fortfarande hälften av aktierna i företaget och anser trots det att köpen som attesterades var berättigade.

Eftersom köpen var nödvändiga och till rimligt pris så utgick jag ifrån att det var inköp som jag skulle göra för att utföra mitt arbete. Det är inte olagligt, men kan förstås uppfattas som olämpligt, säger chefen.

”Bättre om kommunen upphandlat”

Den kommunala chefen uppger till SVT att hen har varit öppen kring allt med sin arbetsgivare, men förstår att agerandet kan ha gett utrymme för misstro.

– Det hade självklart varit bättre om kommunen hade upphandlat denna tjänst, då hade det varit i sin ordning även för mig att attestera.

Förtydligade riktlinjer efter SVT:s granskning

Först efter att SVT Norrbotten begärt ut de aktuella fakturorna gör Övertorneå kommun ett förtydligande om reglerna gällande attestering.

I förtydligandet framgår det att man som kommunanställd inte ska attestera fakturor från ett företag man själv har nära släkt- eller vänskapband till.

–  Vi har inte tagit fram nya riktlinjer än, men vi har skickat ut till alla chefer vad som gäller. Det är också inplanerat en jävs- och korruptionsutbildning för politiker och min tanke är att vi även ska köra den för cheferna. Man behöver öka kunskapen helt enkelt. Ibland glömmer man att anmäla jäv när man sitter i en förening, säger kommundirektören Anna Andersson.

Hör henne förklara mer om hur kommunen ser på situationen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.