Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar Olle Lundin varför han vill kalla Övertorneåchefens attesteringar för jäv och korruption. Foto: Erica Larsson/SVT

Professorn om attesteringen i Övertorneå: ”Skolboksexempel på korruption”

Publicerad

En kommunal chef i Övertorneå attesterade fakturor som kom från det egna företaget. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, är inte nådig i sitt utlåtande gällande kommunens hantering av fakturorna.

Enligt Olle Lundin har chefen vid Övertorneå kommun sprängt nästan varenda rättslig ram som finns.

– Det här är ett sådant där klockrent skolboksexempel på korruption, så där bryter hen mot kommunallagens regler rätt upp och ned, säger han.

”Sitter på två stolar samtidigt”

Fakturorna som den kommunala chefen själv attesterade handlade sammanlagt om 3 400 kronor.

– Beloppen spelar egentligen ingen roll alls, utan det är ju det faktum att konstruktionen ser ut som den gör som är det stora problemet, säger Olle Lundin.

Men kommundirektören anser ju att det inte var några konstigheter kring vad chefen köpte åt kommunen via sitt företag?

– Nej, man har säkert köpt sådant som kommunen har behövt, men kruxet är att den här ekonomiska vinningen landar ju hos en person som sitter på två stolar samtidigt, säger Olle Lundin.

”Uppenbar jävsituation ”

Enligt professorn är lagen tydlig när det gäller situationer som kan tära på allmänhetens förtroende.

– Detta är en uppenbar jävsituation. Lagstiftaren har sagt att den här typen av bisysslor accepterar vi inte för att de tär på det allmänna förtroendet för den offentliga förvaltningen och det är därför de är förbjudna.

Chefens företag har sammanlagt fakturerat 136 000 kronor till olika avdelningar inom kommunen, men då har ju andra attesterat fakturorna. Ser du några problem med det?

– Där kan man ju få den där gnagande misstanken att cheferna på de olika förvaltningarna känner varandra och tänker att ”om vi köper från den här personens företag i dag, så kanske vi köper från mitt företag imorgon”. I små kommuner kanske det inte går att få allt kliniskt rent, men man ska vara mer medveten om risken för förtroendeskada än vad man verkar vara nu, säger Olle Lundin.

I videon förklarar Olle Lundin varför han kallar chefens attesteringar för jäv och korruption.

“För de som arbetar inom den offentliga sektorn och kommunen, får bisysslan inte vara förtroendeskadlig, konkurrensbegränsande eller arbetshindrande. 

Beroende på var en person arbetar, finns även en skyldighet att anmäla sin bisyssla till sin arbetsgivare.”

Källa: lawline

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.