Hör kommunalrådet Birgitta Larsson (S) om onsdagens glädjebesked kring Hybrit. Foto: SVT

Kommunalrådet i Gällivare om satsningen: ”Helt fantastiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Mångmiljonprojektet Hybrit öppnar upp för många nya jobb i Gällivare. Enligt kommunalrådet Birgitta Larsson (S) är kommunen redo för utmaningen som väntar.

– Tillsammans med andra aktörer kommer vi att fixa det här, säger hon.

År 2026 väntas mångmiljonprojektet vara i drift i Vitåfors utanför Malmberget i Gällivare. Och det kan i sin tur skapa mellan 150 till 200 nya arbetstillfällen.

– Helt fantastiskt. Jag är så glad, säger kommunalrådet Birigtta Larsson (S).

Fossilfri ståltillverkning

”Det är här det händer”

Kommunen behöver nu växla upp för att satsningen ska vara möjlig att genomföra.

– Nu gäller det att vi på riktigt och ordentligt börjar marknadsföra platsen Gällivare. Det är på tiden att fler vänder blicken hit upp, det är här det händer och här jobben kommer att skapas, säger Larsson.

Hon fortsätter:

– Vi är förberedda att anta den här utmaningen och tillsammans med andra aktörer kommer vi att fixa det här.

Hör kommunalrådet kommentera satsningen ytterligare i videon ovan.

Detta är Hybrit

Projektet drivs av LKAB, Vattenfall och SSAB, där målet är att producera järnsvamp utan fossila bränslen och därmed bli först i världen med att tillverka fossilfritt stål.

I nuläget används koks och kol för att omvandla järnmalm till järn och stål, men den nya processen innebär att kokset ersätts med vätgas som ska framställas med fossilfria energislag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet