Kommunalrådet: ”Nu andas man lite lättare”

Uppdaterad
Publicerad

Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö är mer positiv inför framtiden för Kaunisvaaragruvan efter dagens besök av LKAB:s vd Jan Moström.

Det var Pajala kommun som bjudit in LKAB-chefen till gruvområdet och han fick en total genomgång av verksamheten och hur malmfyndigheten ser ut.

Besöket varade i tre timmar och kommunledningen ser det som en positiv markering.

Northland konkurs

”Andas lite lättare”

Och kommunalrådet Harry Rantakyrö tyckte att det var ett bra möte.

– Nu andas man lite lättare. Hade han varit ointresserad av gruvan så han aldrig kommit på besök. Han lyssnade på oss och tyckte att det var intressant att vara här, säger han.

LKAB:s officiella linje är att bolaget har fullt upp med sina egna projekt och att det inte finns något intresse att ta över Kaunisvaaragruvan.

Men den inställningen kan förändras, enligt Harry Rantakyrö.

– Allt hänger på malmpriserna, om de stabiliseras på en högre nivå och det finns vissa tecken på att det kommer att ske.

Kom tomhänt

LKAB:s vd kom tomhänt till Kaunisvaara i dag och han gav inga löften om framtiden.

Men trots det är Pajalas kommunledning nu mer positiv till planerna på fortsatt drift.

– Vi har inte diskuterat frågan att LKAB skulle komma och ta över, men det är min högsta önskan. En lösning för Kaunisvaara måste nästan inkludera LKAB och staten, säger Harry Rantakyrö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northland konkurs

Mer i ämnet