Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kiruna kommun och Region Norrbotten har ännu inte kommit överens om var sjukhuset ska stå. Hör Kirunas kommunalråd Emilia Töyrä (S) berätta i klippet. Foto: Arkiv & Filip Öhman/SVT

Kommunalrådet om nya sjukhuset: ”Hoppas Kirunaborna inte låser fast sig”

Publicerad

Var Kirunas nya sjukhus ska byggas har det tvistats om i flera år. På måndagen bjöd Region Norrbotten och Kiruna kommun in till en gemensam pressträff, men inga platsbesked gavs. Istället presenterades att andra alternativa platser ska utredas.

Kiruna kommun har velat bygga sjukhuset intill Kirunas framtida resecentrum – vid Nikkalouktarondellen. Regionen har i sin tur velat bygga sjukhuset vid Tuolluvaaratornen.

”Viktigt att inte låsa fast sig”

Tvisten om var sjukhuset ska stå har varit utdragen. Hur ska ni komma ikapp i det arbetet?

– Det är viktigt att inte låsa fast sig i något bara för principen. Från kommunens sida säger vi att det egentligen inte spelar någon roll var sjukhuset står – det viktiga är det kommer på plats, säger Kirunas ena kommunalråd, Emilia Töyrä (S).

Vill bygga så snart som möjligt

Töyrä fortsätter:

– Exakt var sjukhuset hamnar i förhållande till centrumkärnan är inte så viktigt. Därför är vi beredda att se på fler lösningar – allt för att komma det nya sjukhuset ska stå klart så fort som möjligt.

I klippet hör du Emilia Töyrä (S) om de framtida planerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.