Nej till vägstängning

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen tillåter LKAB att stänga väg E10 vid den planerade gruvan i Mertainen mellan Kiruna och Svappavaara. Men nu kräver kommunen att LKAB bygger en ny väg förbi den planerade gruvan i Mertainen.

-Jag delar inte deras uppfattning. Vi motsätter oss att de stänger vägen, säger Kirunas kommunalråd Kristina Zakrisson (S).

Mark- och miljödomstolen ser inga hinder att stänga vägen så nu är det upp till länsstyrelsen att besluta i frågan.

Gruvbrytning i Mertainen

LKAB har ansökt om att få stänga vägen i samband med sprängningar. Att väg E10 är den enda vägen söderut från Kiruna ser inte bolaget som något problem.

-Det finns rutiner för akuta transporter så det ska inte behöva bli något hinder. Vi får avbryta sprängningen och släppa förbi transporter om det behövs, säger Jan-Ivan Johansson, avdelningschef för tillväxtprojekt vid LKAB.

Kommunalrådet Kristina Zakrisson kräver att LKAB tvingas bygger en ny väg förbi Mertainen som är öppen dygnet runt och året om.

-Jag utgår från att den som tar beslut tar ansvaret den dagen det händer någonting, säger Kristina Zakrisson.

-Vi fogar oss till myndighetsbeslut. Är det så att man från myndighetshåll kräver det då kommer vi att göra det, säger Jan-Ivan Johansson.

Efter semesterarna kommer länsstyrelsen att börja titta på LKABs ansökan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Mertainen

Mer i ämnet