LKAB:s planerade brytning i Mertainen

Gruvbrytning i Mertainen överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Havs- och vattenmyndigheten överklagar nu Mark- och miljööverdomstolens beslut om att LKAB ska få tillstånd att börja bryta malm i gruvan Mertainen nära Svappavaara.

Tillståndet gäller brytning och bearbetning av 15 miljoner ton malm per år. Om Högsta Domstolen tar upp överklagan kan det betyda att LKAB återigen måste avvakta en uppstart av Mertainen-gruvan.

I morgon är det den sista dagen att lämna in en överklagan till Mark och miljö-överdomstolen. Även Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen i Norrbotten har tidigare motsatt sig LKAB:s ansökan.

Gruvbrytning i Mertainen

Kompletteringar

Havs-och vattenmyndigheten skriver i sin överklagan att de önskar att få komma in med kompletteringar av yrkandet samt utveckling av grunderna senast den tredje september i år.

Per-Erik Lindwall. direktör för teknik och affärsutvecklling vid LKAB, säger till Nordnytt att han inte vill ge några kommentarer innan han hunnit sätta sig in i den nya överklagan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Mertainen

Mer i ämnet