Kommunals ordförande slutar i maj

Uppdaterad
Publicerad

Kommunals ordförande Annelie Nordström avgår.

Hon ställer sin plats till förfogande i samband med förbundets kongress i maj.

Annelie Nordström kommer att sitta kvar som ordförande under vårens avtalsrörelse, säger hon vid en presskonferens på onsdagen.

Hård kritik har riktats mot Kommunal efter en serie avslöjanden, bland annat en lägenhetsaffär där utrikesminister Margot Wallström fått en lägenhet i Stockholm av fackförbundet. Inför presskonferensen hade två av Kommunals avdelningar krävt ordförandens avgång.

Under onsdagens morgon kom dessutom nya skräcksiffror för Kommunal. Sedan i måndags har antalet medlemmar som vill hoppa av nästan fördubblats efter att skandalerna kring fackförbundet avslöjades. Siffran 9 600 är en mardröm för ordförande Annelie Nordström, som valt att stanna kvar.

– Det är ett massavhopp. Det är ett så stort antal att det är ohållbart för förbundet, säger Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet, när han hör senaste siffran för hur många som begärt utträde ur Kommunal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.