Kommunchefens Mikael Lekfalk e-post hackades. Foto: SVT

Kommunchefens e-post hackades: ”Det känns obehagligt”

Uppdaterad
Publicerad

Luleås kommunchefs e-post hackades i förra veckan och IT-bedragarna försökte få kommunen att betala ut relativt stora summor i hans namn.

”Det är klart att det känns obehagligt”, säger kommunchefen Mikael Lekfalk.

Bedrägeriförsöket kom fram under ett möte i förra veckan.

En av kommunens medarbetare fick plötsligt ett mejl från Mikael Lekfalk, som var med på samma möte, men som inte hade mejlat henne.

Kallas vd-bluffen

Sedan hörde andra anställda av sig och ifrågasatte utbetalningar till ett visst konto i euro, som motsvarade summor mellan 15.000 kronor och 150.000 kronor.

– Det är inga hundralappar precis, utan betydande summor och det är klart att det känns obehagligt att ha utsatts för det här, men så ser tydligen verkligheten ut. Vad jag förstår kallas det här för vd-bluffen i de kretsarna och vi måste ta det på allvar, säger Mikael Lekfalk.

Men alla utbetalningar som ”Mikael Lekfalk”  beordrat stoppades och Luleå kommun gjorde en polisanmälan om bedrägeriförsöket..

Fler kan ha drabbats

Dessutom agerade IT-avdelningen och ominstallerade hans dator och bytte lösenord till e-posten.

– Det som är bra i det här fallet, trots obehagligheterna, är att vi har medarbetare som tänker själv och ser skeptiskt på den här typen av utbetalningar, även om de påstås komma från mig som kommundirektör, säger Mikael Lekfalk.

Han har inte hört talas om att någon annan kommunal chef i Luleå drabbats på samma sätt som han själv.

– Jag har inget vetskap om det, men just nu forskas det om den saken. Det kan vara så, men jag har inte hört talas om det, säger Mikael Lekfalk.

LÄS MER: Bedragare utger sig för att vara Niklas Nordström

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.