Kiruna kommun behandlar ridklubbar olika – Iskalla ryttare: ”Vi vill också ha ett ridhus”

Publicerad

En dom i förvaltningsrätten slår fast att Kiruna kommun behandlar Kirunas ridklubbar olika när det gäller driftstöd. Men enligt föreningen Iskalla ryttare är detta bara en liten del av orättvisorna mellan klubbarna.

Föreningen Iskalla ryttare har sin verksamhet i Jukkasjärvi, knappa två mil från centrala Kiruna. Här hyr föreningen in sig i en privat ridanläggning och bedriver sin verksamhet utomhus i ridhagar och i skogen.

I takt med att föreningen har växt och fått fler medlemmar har de pekat på de upplevda orättvisorna i behandlingen från Kiruna kommun. De jämför sig med Kiruna ridklubb som driver den kommunägda anläggningen med stall och ridhus.

Anser att kommunen ger ett ”dolt stöd”

Nu anser föreningen Iskalla ryttare att den modellen innebär ett ”dolt stöd” till Kiruna ridklubb och en orättvisa mellan klubbarna i Kiruna.

– Vi vill också ha ett ridhus för att kunna ha verksamhet på vintern fullt ut, säger Marie-Helene Lindström, ordförande i Iskalla ryttare.

Får ett extra tillskott

Iskalla ryttare har redan fått rätt i förvaltningsdomstolen när det gäller driftstöd per aktivitetstimme. Domstolen slog fast att Kiruna ridklubb får en högre ersättning utan att det har kunnat motiveras.

Som en konsekvens av detta föreslås nu kommunstyrelsen bevilja ett extra driftstöd på 36 000 kronor till Iskalla ryttare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.