Foto: TT/Christine Olsson

Fortsatt varning: Drick inte vattnet i Råneå

Uppdaterad
Publicerad

Råneåborna avråds att inte duscha eller dricka vattnet i kranen.

Anledningen till att kommunen varnar invånarna är för att algblommning har under torsdagen uppmärksammats i Andträsket, Råneås råvattentäkt. Vattnet kan innehålla algtoxin och bör inte användas för dryck, matlagning, tandborstning eller dusch.

Särskilt känsliga personer med allergiska besvär bör undvika hudkontakt då detta kan ge irritation och hudutslag. Vattnet bör heller inte ges till husdjur.

Cyanobakterier i Råneås vattentäkt

Vattnet i första tanken inte drickbart

Vatten för dryck samt matlagning kommer finns att hämta på busstationen och vid Tekniska på Tallhedsvägen i Råneå. Men se till att inte använda vattnet om du hämtade det innan 18.30 på torsdagskvällen – så här skriver kommunen på sin hemsida:

”Alla som har hämtat vatten innan kl. 18.30 från den tank där det stod ”Rent vatten” på Tallhedsvägen måste hämta nytt vatten. Vattnet i tanken är inte drickbart. En ny tank står på plats med rent vatten”.

Tankar med vatten kommer också att finnas för verksamhetsbehov vid förskolor samt omsorgsboenden.

Vattnet kan användas för att spola i toaletter, städa, diska och tvätta.

Tidigast måndag

Tidigast på måndag uppger kommunen att det kommer ytterligare besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanobakterier i Råneås vattentäkt

Mer i ämnet