Inga gifter i kranvattnet

Uppdaterad
Publicerad

Sent igår kväll kom beskedet – det finns inga gifter i kranvattnet i Råneå. Kommunen ger nu grönt ljus för att använda vattnet till dryck, matlagning och dusch.

Svaren på de sista vattenproverna blev klara på onsdagskvällen. De visar att vattnet i vattentäkten inte innehåller några gifter. Även vattnet i reningsverket har testats och inte heller där har man funnit några gifter.

Det betyder att det går bra att använda vattnet tillbåde dryck, matlagning och dusch utan inskränkningar, skriver Luleå kommun på sin hemsida.

Cyanobakterier i Råneås vattentäkt

Spola i kranen först

Under nästan en vecka har Råneåborna avråtts från att dricka kranvattnet liksom att använda det till matlagning eller att duscha i. Detta på grund av att det funnits cyanobakterier, också kallade blågröna alger, i vattentäkten.

Kommunen råder nu den som inte har använt sitt kranvatten på ett antal dagar att först låta vattnet rinna i tre till fem minuter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanobakterier i Råneås vattentäkt

Mer i ämnet