Viktigt att lösa situationen här och nu, säger Lenita Ericson (S) ordf stadsbyggnadsnämnden Foto: SVT

”Åka till Luleå för en dusch – ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad

Sen torsdags förra veckan har Råneåborna varken kunnat dricka vattnet i kranen duscha i det eller använda vatten i matlagning på grund av algbildning i vattentäkten. På onsdagen besökte representanter från Luleå kommun invånarna för att diskutera läget.

På plats var Råneåbon Kjell Vikström som berättade att det redan för tre år sen fördes en diskussion om vattenkvaliteten i Råneås vattentäkt och att något måste göras åt den.

Kjell Vikström, Råneå Foto: SVT
Cyanobakterier i Råneås vattentäkt

– Vattnet i Råneå är prio ett nu, det måste det vara. Vi får vänta med att bygga badhus om vi inte har pengar för vatten måste vi ha, säger Kjell Vikström.

LÄS MER: Blågröna alger i vattentäkten

Till dess att prover på vattnet analyserats får Råneåborna hämta vatten i tankar som placerats ut och åka buss till Luleå för duschning.

– Åka till Luleå för att duscha, det är ju ett skämt, säger Kjell Vikström.

LÄS MER: Här får Råneåborna duscha

– Det är den lösning vi kunde göra med timmars varsel. För oss var det viktigt att lösa situationen här och nu men det är såklart ingen långsiktig lösning, säger Lenita Ericson (S) ordf stadsbyggnadsnämnden.

Hon säger att kommunen nu försöker lösa den akuta situtationen med bland annat ökade duschmöjligheter i Råneå. Hon säger också att kommunen sen flera år tillbaka jobbat på en långsiktig lösning när det gäller Råneås vattentäkt. Men det kan handla om en femårig väntan.

Ta vatten från Luleå

– Det beror på vilken lösning av fyra alternativ som vi väljer. Det tittas på alternativet att ta vatten från Luleå, att förbättra reningen i nuvarande vattentäkt Andträsket eller så finns det två olika alternativ att ta vatten från Jämtöåsen. Men jag tänker spaden i jorden så fort som möjligt men sen tar det ju den tid det tar att gräva rör, säger Lenita Ericson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanobakterier i Råneås vattentäkt

Mer i ämnet