Foto: SVT

Här får Råneåborna duscha

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Energi Arena är ett av de ställen som öppnar upp sina dörrar för Råneåborna – här kan de komma in och duscha.

I snart en vecka har drygt 2.000 personer som har kommunalt vatten i Råneå avråtts från att dricka, laga mat – och även duscha.

LÄS MER: Blågröna alger i vattentäkten

Cyanobakterier i Råneås vattentäkt

Kommunen försöker nu lösa duschproblemen tillfälligt genom att bland annat öppna upp Luleå Energi Arena i centrala Luleå. Även Persöskolan och Rörbäcks camping kommer att vara tillgängliga. (Läs mer i faktarutan)

– Duschmöjligheter och transport till och från dessa är ordnade från och med i eftermiddag och vi arbetar nu för att underlätta för de som har störst behov av hjälp, skriver Luleå kommun på sin hemsida.

Här är duschmöjligheterna

  • Luleå Energi Arena, Bastugatan 6-8, Luleå 1 augusti kl. 15.00–21.00 2-3 augusti kl. 08.00 -21.00 
  • Persöskolan, Flatenvägen 8, Luleå 1 augusti kl. 18.00–21.00 2-3 augusti kl. 08.00–21.00
  • Rörbäcks camping, Rörbäck 75 1-3 augusti kl. 17.00–21.00. Nyckel hämtas i receptionen.

Fri trafik för Råneåbor med Länstrafikens linje 20 och linje 100 enligt ordinarie tidtabell under 1-3 augusti. Uppge ”Råneå Vatten” till chauffören. Luleå kommun återkommer med mer information om behov finns även efter torsdag.

Äldreboenden:

Kommunen arbetar för att en tankbil ska finnas på plats och anslutas vid Forsbacka vård- och omsorgsboende imorgon bitti, den 2 augusti. Denna möjliggör då dusch för de boende från lunch på onsdagen. Därefter åker bilen till Västberga vård- och omsorgsboende.

Hemtjänsten:

Vattendunkar körs ut till hemtjänstgruppen i Råneå ikväll så att hemtjänsten kan dela ut dem till brukare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanobakterier i Råneås vattentäkt

Mer i ämnet