Foto: TT/Christine Olsson

Blågröna alger i vattentäkten

Uppdaterad
Publicerad

Nya analysresultat visar att det finns bakterier som kan producera gifter i Råneås vattentäkt.

Sedan i torsdags har Råneåborna varken kunnat dricka, laga mat eller duscha med kranvattnet.

LÄS MER: Här får Råneåborna duscha

Cyanobakterier i Råneås vattentäkt

Nu kommer analysresulten och de visar att det är cyanobakterier, ofta kallade för blågröna alger, som finns i vattentäkten.

Får vänta till torsdag

Kommunen fortsätter därför att avråda innevånarna från att dricka kranvattnet, eller att använda det till matlagning eller dusch.

Några gifter har ännu inte hittats i vattnet, men fler analyser kommer att göras:

– Vi väntar svar på de nya proverna senast torsdag. Det finns fler gifter som kan produceras av den här arten, som vi ännu inte analyserat för, säger Jan-Erik Ylinenpää, på kommunens VA-avdelning.

Kan inte duscha

Behovet av att ta en dusch är kanske det som börjar bli det mest påträngande för Råneåborna. Duschförbud råder sedan i torsdags. Vattentankar för dricksvatten har däremot placerats ut i samhället.

– Vi har frågat toxikologerna om vi kan häva duschförbudet, men de säger nej, säger Jan-Erik Ylinenpää.

Cyanobakterier / Blågröna alger

Cyanobakterier är mikroskopiska organismer som tidigare har kallats blågröna alger därför att de vid massförekomst, blomningar, ser ut och uppför sig som alger. Det finns många olika arter och släkten av cyanobakterier.

Vissa arter kan bilda gifter, toxiner. Det finns olika typer av toxiner som ger olika typer av effekter och har olika grad av giftighet. Man räknar med att mellan en tredjedel och hälften av blomningar av cyanobakterier är giftiga.

källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cyanobakterier i Råneås vattentäkt

Mer i ämnet