Adolf Erik Nordenskiöld utlyste första loppet år 1884. Nu hotas världens längsta skidlopp. Foto: TT/SVT

Kommunen skriver avtal med Nordenskiöldsloppet

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommun har beslutat att skriva ett samarbetsavtal med Nordenskiöldsloppet. Dessutom ska kommunen utarbeta en policy för reklam och marknadsföring.

Världens längsta skidlopp, det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet, är hotat, enligt vd:n Wolfgang Mehls brev till alla partier i fullmäktige.

Mehl menar att det beror på att kommunledningen efter valet meddelat att stödet kommer att skäras ned med en dryg tredjedel och det är främst kostnaden för en kommunal anställd det handlar om.

”En katastrof för oss”

Wolfgang Mehl skriver så här i brevet:

”Beskedet är en katastrof för oss och ifrågasätter i högsta grad både loppets långsiktiga framtid och loppets genomförande 2019”

Kommunalrådet Robert Benhardsson (S) menar att det gjordes en extraordinär satsning på loppet 2018 och syftar på den kommunala tjänsten.

– Jag vill inte bekräfta några siffror, men vi måste reda ut den här frågan på ett konstruktivt sätt, säger han.

Som en konsekvens av oron kring loppet fattade kommunstyrelsens arbetsutskott i Jokkmokk i måndags beslutet att skriva ett formellt samarbetsavtal med Nordenskiöldsloppet.

”Samma engagemang”

Dessutom ska en policy för reklam och marknadsföringsinsatser tas fram.

– Vi ser ett behov av att tydliggöra samarbetet och sponsringen, men vi kommer att fortsätta med samma kommunala engagemang som tidigare, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Hur blir det med den omdebatterade kommunala tjänsten?

– Vi får se vad den här dialogen kring ett avtal med Nordenskiöldsloppet ger och vi är inte där ännu. Utgångspunkten är den nivå som vi ligger på i dag, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer