Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur vice kommunalrådet Stefan Sydberg (M) försöker hitta kryphål i lagen för att kunna bidra med 150 miljoner kronor till Esrange. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kiruna kommun vill satsa 150 miljoner på Esrange – letar kryphål i lagen

Publicerad

Kommunledningen i Kiruna vill satsa 150 miljoner kronor på att bidra till att rymdbasen Esrange ska kunna börja skjuta upp satelliter i rymden.

Men trots att man har anlitat två revisionsbyråer har man inte hittat ett lagligt sätt att genomföra satsningen.

Ärendet behandlades på kommunfullmäktige under måndagskvällen, men förslaget att bidra med 150 miljoner kronor till rymdindustrin i form av en sorts blancocheck blev nedröstat.

Däremot beslutades med stor enighet att kommunen trots allt ska fortsätta utreda det mest lämpliga sättet att genomföra satsningen. Men kommunallagen sätter begränsningar för hur en kommun får använda skattepengar.

”Kan inte göra något som är olagligt”

Kiruna kommun har redan anlitat två revisionbyråer för att försöka hitta möjliga tillvägagångssätt, hittills utan resultat.

– Kommunen kan inte göra något som är olagligt. Vi ska försöka hitta nya vägar, men de har inte hittat ännu, säger Stefan Sydberg (M), kommunalråd med ansvar för rymdfrågor.

Tror på att få tillbaka pengarna

Enligt Stefan Sydberg skulle pengarna betalas tillbaka till kommunen när Esrange börjar tjäna pengar på sina satellituppskjutningar.

– Grundkonceptet är att det här är pengar som lånas ut som vi ska få tillbaka.

Bakgrunden är att finansieringen för infrastrukturen på Esrange inte är klar. Staten har satsat 150 miljoner, rymdbasens ägare SSC har själva fått ihop lika mycket. Ytterligare 150 miljoner från Kiruna kommun skulle ge projektet en stor knuff framåt.

Uppskjutningar av satelliter i omloppsbana har ansetts kunna ge tillväxt för stora delar av näringslivet och många högteknologiska jobb.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet