Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du oppositionspolitikern Peter Alex (FI) som anser att Kiruna kommun tar förs stora risker som vill satsa 150 miljoner på rymdbasen Esrange. Foto: TT/Hans Sternlund, SVT

Oppositionspolitikern om satsningen på Esrange: ”För mycket pengar och för stora risker”

Publicerad

Oppositionspolitikern Peter Aléx (FI) anser att det är för stora risker för Kiruna kommun att satsa 150 miljoner på Esrange – även om det skulle handla om ett sorts lån.

– Allt bygger på att Esrange lyckas kommersialisera satsningen, säger han.

Det fanns flera oppositionspartier i kommunfullmäktige som hade funderingar och invändningar mot planerna på att kommunen på något sätt sätt ska bidra till att Esrange ska kunna börja skjuta upp satelliter i omloppsbana.

Feministiskt initiativ var det enda partiet som till sist ville ha en återremiss av hela ärendet.

Ser många frågetecken

Peter Aléx ansåg att det inte bara fanns frågetecken kring det vad som är förenligt med kommunallagen, utan såg även ekonomiska risker med satsningen.

Ifall inte rymdbolaget SSC lyckas göra satellituppskjutningarna lönsamma kanske man heller inte kan betala tillbaka pengarna.

– Det vore superroligt om Kiruna kunde bli Europas rymdhuvudstad, men än så länge är det ju långt ifrån säkert att det blir så, säger han.

Dessutom anser han att satsningen måste vägas mot andra viktiga investeringar.

Ni hör honom i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymdbasen Esrange i Kiruna

Mer i ämnet