Avtalet sägs upp och uppsägningstiden är sex månader och frågan är om det innebär slutet för studier i kinesiska i Luleå. Foto: SVT/Arkiv

Klart: Luleå kommun säger upp kritiserat avtal med Kina

Uppdaterad
Publicerad

Som sista kommun i landet väljer nu Luleå att säga upp det omdiskuterade samarbetsavtalet med kinesisiska Konfuciusinstitutet. Kommunstyrelsens arbetsutskott fattade beslutet på måndagen.

Luleå kommun har samarbetat med Luleå tekniska universitet och Konfuciusinstitutet sedan 3 mars 2012 och avtalet förlängdes 12 mars 2018 – trots att Stockholms universitet, Karlstads universitet och Blekinge tekniska högskola  sagt upp sina avtal.

”Fördelarna väger över”

Dåvarande kommunalrådet Niklas Nordström (S) ville värna om det kinesiska språket och den kinesiska kulturen.

– Luleå behöver samarbeta med andra städer och länder för att nå framgång. Vi är fullt medvetna om vilken regim Kina har, men fördelarna väger över, sade han efter beslutet.

Men nu har LTU sagt upp avtalet och då gör Luleå kommun också det.

– Det har varit bra att erbjuda studier i kinesiska till våra gymnasieelever, men eftersom LTU nu har sagt upp avtalet ser jag i dagsläget ingen anledning för oss att vara kvar som värdorganisation, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S).

Sex månader

Avtalet sägs upp och uppsägningstiden är sex månader och frågan är om det innebär slutet för studier i kinesiska i Luleå.

– Nu får vi titta på hur förutsättningarna ser ut för att bedriva utbildning i det kinesiska språket i någon form. Det kommer sannolikt att klargöras under våren, säger Lenita Ericson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer