Luleå kommun säger upp avtal med kritiserat Kina-institut

Uppdaterad
Publicerad

Universitetet i Luleå har sagt upp sitt avtal med det kritiserade kinesiska Konfucius-institutet. Och nu är kommunen på väg att göra det samma. På måndag ska frågan upp i kommunstyrelsens arbetsutskott. – Det beror på att universitet sagt upp avtalet, säger kommunalrådet Lenita Ericson (S)

Samarbetet mellan universitet, Luleå kommun och kinesiska Konfucius-institutet startade våren 2012. Syftet var underlätta studier i kinesiska och den kinesiska kulturen.

Instituten drivs med pengar från staten

Liknande samverkan har skett på flera andra universitet i landet. Men kritiken har varit hård för att instituten drivits med pengar från kinesiska staten, en stat som begår ständiga brott mot mänskliga rättigheter.

– Samarbetet är kopplat till undervisning i kinesiska. Det är bra och jag hoppas vi kan fortsätta med det. Sedan har det kommit mer information om Konfuciusinstitutet. Men vårt ärende är helt avhängigt av att universitetet sagt upp sitt avtal, menar Lenita Ericson.

Språkundervisning

Vad händer då med undervisningen i kinesiska i skolan när kommunen nu är på väg att säga upp samarbetet?

– Det kommer förmodligen ha effekter men exakt hur det blir vet jag inte i dagsläget, säger Lenita Ericson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.