Konserter sprids på webben

Uppdaterad
Publicerad

Statens Kulturråd öser beröm över kulturlivet i Norrbotten. Ett av skälen är att kultur sprids över hela länet. Och i Piteå har man hittat just hittat ett sätt att göra konserter lätta att nå för en större publik.

Cokies and Beans live på Acusticum i Piteå i söndags, är ett exempel. Fullsatt i konsertlokalen samtidigt som konserten direktsänds på internet. Det är Digital Live Arena, DLA, inom kommunägda Acusticum som gör direktsändningar på webben.

Allt är gratis och direktsändningarna kan också ses i efterhand på nätet.

-Dels kan vi nå målgrupper som vi inte annars når. Effekten är också att folk vill komma och titta på riktigt. Vi ser också positiva trender i besöksstatistiken här i huset, säger Roger Norén som är konserthuschef vid Acusticum i Piteå.

Uppdrag runt om i landet

Men det är inte enbart konserter från just Acusticum i Piteå som direktsänds på webben. Man får också uppdrag från olika beställare runt om i landet. Bland annat har man Tv-sänt opera från Dalhalla i Dalarna.

-Dalhalla har varit på besök här tidigare och sett att vi gör bra produktioner. Så dom bad dom oss att sända deras föreställningar live på nätet, berättar projektledaren Ulric Flood.

Live till äldreboenden

Och för kulturarbetare är webbsändningarna en möjlighet att nå en större publik. Om en oregelkonsert drar 60 personer till konserhallen på Acusticum ses den av 16.000 på webben.

Dessutom är Digital Live Arena på väg att, via IP-tv, sända konserter till äldreboenden i länet.

Vad möter ni för reaktioner ute i landet?

-Oerhört positivt. Vi ser att det här är angeläget för alla kulturinstitutioner att tillgängliggöra och sprida.  Och de modeller vi får plocka fram här har verkligen fått stort genomslag, säger konserthuschefen Roger Norén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konst i Norrbotten

Mer i ämnet