Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luleå allmänna konståkningsförening har förskingrats på hundratusentals kronor. I klippet berättar ordförande Ida Sjöström om den svåra situation föreningen hamnat i. Foto: Adam Berlin/SVT

Konståkningsförening i Luleå barskrapad – medlem misstänks ha tömt kassan

Uppdaterad
Publicerad

Luleå allmänna konståkningsförening har blivit barskrapade. En person med förtroendeuppdrag i föreningen misstänks ha förskingrat flera hundra tusen kronor. Händelsen är polisanmäld och det finns nu misstanke om att fler klubbar och bolag är drabbade.

– Det är väl varje persons mardröm att se föreningens kassa tom helt plötsligt, säger ordförande Ida Sjögren.

Det var under förra veckan som föreningen upptäckte att det inte längre gick att betala fakturorna då kontona var i stort sett nollställda. Direkt polisanmäldes händelsen och den misstänkte personen avsattes från sina uppdrag kring föreningen.

Nu arbetar föreningen hårt för att hålla upp skutan säsongen ut.

– Vi har startat en Swish-kampanj och sen behöver vi hjälp av våra sponsorer. Först och främst för att ta den här säsongen i mål, säger ordförande, Ida Sjögren.

”Mardröm”

För Ida Sjögren har det varit ett par tuffa dagar och hon beskriver situationen som en mardröm. Men stödet från medlemmarna och sponsorerna har varit stort och Ida ser ändå hoppfullt på framtiden.

– Vi är tacksamma för stödet vi fått. Även om det fortfarande är långt ifrån tillräckligt, men då har det bara gått ett par dagar sedan vi startade kampanjen.

Enligt uppgifter som Norr Media var först med att rapportera om är styrelsemedlemmen misstänkt för att ha förskingrat pengar från ytterligare en förening i Luleå samt flera andra bolag.

Fler föreningar kan vara drabbade

Åklagare Jonas Fjellström, bekräftar för SVT att fler kan vara drabbade:

– Den föreningen som gått ut till sina medlemmar är konståkningsföreningen och där är misstanken att det rör sig om mer än 600 000. Sedan är det en annan förening där det rör sig om 600 000. Sedan finns det ytterligare två bolag som kan ha förlorat sammantaget 600 000 kronor även de.

Jonas Fjellström säger vidare:

– En stor del av utredningen nu handlar om att ta reda på om fler bolag eller föreningar kan ha förlorat pengar.

Ärendet utreds som grov trolöshet mot huvudman.

I klippet ser du ordförande berätta om det allvarsamma läget föreningen nu står inför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.