Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör ordförande Ida Sjögren och huvudtränare Kseniya Bakusheva om responsen på kampanjen och känslorna. Foto: Kateryna Yemets/SVT & privat

Konståkningsförening i Luleå räddad: ”Utan all hjälp hade vi varit nedlagda”

Uppdaterad
Publicerad

Efter den misstänkta förskingringen är nu Luleå allmänna konståkningsförening, LAKF, räddad. De startade en Swish-kampanj för att samla in pengar och skulderna är nu täckta tack vare den.

– Utan allmänhetens hjälp hade det inte gått. Då hade föreningen varit nedlagd i dag, säger Ida Sjögren, ordförande i föreningen.

För ett par veckor sedan upptäcktes det att Luleå allmänna konståkningsförening fått sina konton tömda. En förtroendevald misstänks ha förskingrat i stort sett alla pengar som fanns i föreningen. Exakt hur mycket det handlar om är svårt att säga, men enligt Ida Sjögren kan det handla om mellan en halv till en miljon kronor.

Startade kampanj

Strax efter att händelsen uppdagades startades en Swish-kampanj för att försöka rädda föreningen – och planen höll.

Skulderna som föreningen försattes i låg på ungefär 50 000 kronor, och det har kampanjen täckt.

– Vi har fått jättemånga fina kommentarer från folk och även andra föreningar undrar hur de kan stötta. En del företag hör också av sig. Vi är enormt tacksamma, säger Ida Sjögren.

Åtgärder

Tidigare var det endast den numera misstänkta personen som hade tillgång till föreningens konton men sedan händelsen har flera personer insyn. Till årsmötet kommer även en motion angående att skriva in insynen i stadgarna att lämnas in.

I klippet hör du bland annat ordföranden berätta om responsen på kampanjen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.