Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett konstverk på Björkskataskolan har skapat debatt. Hör Hans Sundvall, konstnärlig samordnare på Luleå kommun, om hans syns på konstverket. Foto: Ulrika Wänkkö

Konstsamordnaren: ”Det är ett oskyldigt konstverk man reagerar på”

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnojourens krav på att ett konstverk på Björkskataskolan ska plockas ned har skapat stor debatt på sociala medier. Kommunens konstsamordnare ser det kritiserade konstverket som ganska oskyldigt.

Kvinnojouren Iris i Luleå kräver att en konstnärlig utsmyckning på Björkskataskolan i Luleå tas ned eftersom de uppfattar konstverket som sexistiskt.

Utspelet har skapat stor debatt i sociala medier. Kommunens konstsamordnare tycker det är bra att konst debatteras men håller inte med om kvinnojourens tolkning av konstverket.

– Det är ett ganska oskyldigt konstverk man reagerar på, säger Hans Sundvall, konstnärlig samordnare på Luleå kommun.

Han kommer nu att träffa personal på skolan för att höra deras synpunkter och därefter kommer kommunen att ta ställning till kvinnojourens skrivelse och krav på att konstverket plockas ned.

Hör konstsamordnarens syn på det kritiserade konstverket i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer