Kulturnämndens ordförande i Luleå, Emmeli Nybom (S), tycker inte att det omdebatterade verket på Björkskataskolan är så mycket att uppröras över men hon gillar debatten. Foto: SVT/Arkiv

Kulturpolitiker i Luleå: ”Vi ska inte ta ställning till konstverket”

Uppdaterad
Publicerad

Debatten rasar kring ett konstverk på Björkskataskolan i Luleå sedan Kvinnojouren anklagat verket för att vara sexistiskt och krävt att det tas ned.

– Det är intressant med en debatt men det är inget som vi politiker ska lägga oss i, säger Emmeli Nybom (S), kulturnämndens ordförande i Luleå.

Konstverket som skapade för drygt tio år sedan hänger på fasaden ovanför en entré till Björkskataskolan och föreställer två mangafigurer, en tjej och en kille. Nu tycker Kvinnojouren att det är dags att den plockas ner.

– Som politiker ska vi naturligtvis inte censurera eller ta ställning till vilka konstverk som ska få finnas i en kommun, men skulle det vara ett verk som är direkt diskriminerande så har vi en policy för det, säger Emmeli Nybom.

Gillar debatten

Kvinnojourens argument är att ”I en modern kommunal skola ska utsmyckningar som denna som motverkar jämställdhet inte finnas”, har du någon personlig reflektion efter att ha sett verket?

– Personligen reagerar jag inte på verket. Det skulle också bli en befängd situation om vi från politiken skulle börja kommentera enskilda konstverk. Åsikterna får komma från professionen inom området. Jag tycker det är mycket uppfriskande att vi har en debatt om konst som verkar engagera många Luleåbor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer