Den här bronsekorren gjord av konstnären Mats Wikström har stulits från Kulturens hus i Luleå. Foto: Kulturens hus

Konststöld i Luleå – heilande bronsekorre stulen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen upptäcktes en stöld i Konsthallen på Kulturens hus i Luleå. Det är en bronsekorre av konstnären Mats Wikström som blivit stulen.

Stölden upptäcktes under onsdagsförmiddagen. Skulptuen som är gjord av konstnären Mats Wikström är cirka 20 centimeter hög och föreställer en ekorre som gör en så kallad hitlerhälsning.

– Det inträffade är mycket olyckligt, och det är första gången det har skett en stöld i Konsthallen, säger Hans Sundvall, konstnärlig samordnare i Luleå.

Han berättar att det är få personer som jobbar i Konsthallen och att det är stora ytor med många rum vilka är svåra att bevaka.

– Det kan bli aktuellt med någon form av teknisk övervakning framöver, det är något vi får diskutera internt.

”Uppdrag att väcka känslor”

Att konsthallen valt att ställa ut en heilande bronsekorre tycker inte Hans Sundvall är problematiskt.

– Vi har som uppdrag att väcka känslor. Att visa kontroversiell konst som kan röra och uppröra är något vi ska göra. Om ingen har känslor efter att ha besökt oss så har vi misslyckats i vårat uppdrag.

Ärendet ska vara polisanmält och konstnären underrättad.

I polisanmälan har konstverket uppskattats ha ett värde på 30 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.