Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Chockerande” – hör Kirunas förre kommunalråd Gunnar Selberg (C) om kontraktsklausulen. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kontrakt avslöjar: Konsulten hade förlorat pengar på ett mindre badhus i Kiruna

Publicerad

Nya badhuset i Kiruna blir mer än dubbelt så stort som det befintliga – men också dubbelt så stort som ursprungsplanen.

När We Group anlitades utökades ytorna och i kontraktet skrevs det in att ersättningen skulle sänkas om badhuset blev mindre.

SVT Norrbotten har gått igenom handlingar från åren som det nya badhuset planerades för att hitta svar på vad som hände när ytorna växte.

En viktig hållpunkt är när We group vinner upphandlingen av uppdraget som generalkonsult 2017 till ett fast pris på 62,75 miljoner kronor.

Mer än fördubblade kvadraten

Det är nu som bolagets arkitekter planerar ytorna och beräknar att storleken behöver öka från 5 000 till 11 000-12 000 kvadratmeter. Man anför bland annat ökade krav på teknik och tillgänglighet samt att man var tvungen att bygga utan källare.

I kontraktet upprättas en klausul som benämns som en ”rabatt” – om huset blir mindre än 11 000 kvadratmeter reduceras ersättningen stegvis – till som lägst 52,25 miljoner om huset blir 9 000 kvadratmeter eller mindre.

”Större badhus – mer ersättning”

Byggnaden blir 10 400 kvadratmeter och en del av den så kallade rabatten faller ut. Ersättningen till We Group blir 58,75 miljoner.

Kontraktet kritiserades när Kiruna kommun beställde en extern granskning av hela badhusprocessen.

”Det enda incitamentet som går att utläsa i aktuellt avtal är att ju större badhuset blir desto mer ersättning utgår till EPCM-konsulten. Det finns parametrar som borde ha inkluderats för att skapa effektivitet så som tids- och kostnadsaspekten”

Så bemöter konsulten kritiken

Även förre kommunalrådet Gunnar Selberg (C) är kritisk.

– Chockerande. Om man misslyckas med att komprimera ytor och hitta smarta lösningar så skulle man få mer betalt, säger han.

Mille Örnmark, koncernchef vid We Group, hänvisar till bolagets pressavdelning när vi ber om en intervju om kontraktet. Pressavdelningen svarar via mejl på SVT:s frågor – se svaren i faktarutan nedan.

We groups svar på SVT Norrbottens frågor

Varför blev förslaget till nytt badhus mer än dubbelt så stort som beräknades i funktionsbeskrivningen?

Därför att byggherren (kommunen) önskade fler funktioner i det nya badhuset gentemot funktionsbeskrivningen.

Hade funktionerna kunnat rymmas på mindre yta?

Nej, inte med bibehållen teknisk funktion på anläggningen.

Kontraktet som upprättades gav inga incitament att hålla byggytan på en låg nivå. Innebär inte det att det låg i allas intresse att planera för större ytor?

We Group vann en offentlig upphandling. Före kontraktsskrivning förde vi in en rabatt om badhuset under projekteringen skulle bli mindre än 11 000 kvm. Det blev mindre än så. Vi gav rabatten och erhöll följaktligen mindre arvode än det vi vann den offentliga upphandlingen på.

Hur kom det sig att kontraktet formulerades på det sättet?

För att We Group ville att kommunen skulle få en rabatt om huset blev mindre då utformningen inte var fastställd vid upphandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.