Kontroll av älgplombering

Uppdaterad
Publicerad

I årets älgjakt införs ett plomberingssystem av skjutna älgar för att försvåra tjuvjakt. Nu ska polisen utarbeta rutiner för att hantera bevakningen av plomberingarna.

Anmälda jaktbrott i Norrbotten ligger i snitt runt 60-talet per år. Huvuddelen är tjuvjakt på älg och ibland ren. Och av 60 anmälda jaktbrott  uppklaras bara 6 stycken.

Den totala tilldelningen av älg som får fällas ligger runt 17 000 djur. Förra året rapporterades drygt 12 000 fällda älgar.

Femtusen älgar finns alltså kvar att fälla enligt pappersexersisen. Och frågan är om det har någon betydelse om det fälls några älgar som man inte betalar in fällavgift för.

-Fällavgifterna ska ju bekosta administrationen och de inventeringar som behövs i samband med förvaltning. Skulle man få in mer pengar för att älgarna blir lagligt fällda skulle man kunna sänka fällavgifterna eller lägga mer pengar på ännu bättre inventeringar och få bättre koll på älgstammen, säger Roland Saitzkoff jakthandläggare på länsstyrelsen.

Fällavgiften på älg är 400 kronor för vuxen och 100 kronor för kalv. Dessutom tar markägaren ut en avgift.

Och det sägs att det i jaktlag förekommer att man tar ut en så kallad ”momsälg”. En tjuvjagad älg utan fällavgift, som kan säljas och finansiera fällavgifterna på de legalt fällda älgarna. Och nu har myndigheterna alltså infört plombering av skjutna älgar. Men frågan är om plomberingar kommer att minska tjuvjakten.

-Det kan jag inte svara på men det kan kanske i en del  fall underlätta för oss att skilja på om en jakt varit illegal eller legal –  det finns säkert fördelar men det finns en del frågetecken som vi måste reda ut, säger Anders Danielsson avdelningschef vid polisen i Luleå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tjuvjakt Norrbotten

Mer i ämnet