Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar Mats Dahlberg, vd vid Kirunabostäder, hur man försöker hålla liv i centrum fram till den definitiva flytten av stadskärnan. Foto: Hans Sternlund/SVT

Korttidskontrakten – ett sätt att hålla liv i Kiruna centrum till avvecklingen

Uppdaterad
Publicerad

Kirunabostäder anser att det hade varit ett sämre alternativ att låta lägenheterna i centrum stå tomma när de ordinarie hyresgästerna flyttar ut. Det handlar om att inte låta ”stan gå på dekis” innan avvecklingen.

Kirunabostäder har inte noterat någon ökning av störningar sedan lägenheter i centrum började hyras ut på korttidskontrakt. Inte heller polisen har kunnat se några effekter av förändringarna.

– Vi har allmänt sett en mindre ökning av klotter samt vinds- och källarinbrott under det senaste året, men det är inget vi kan koppla till förändringarna i Kiruna centrum, säger Stefan Thyni, kommunpolis i lokalpolisområde Norra Lappland.

Största förändringen väntar

Kirunabostäder ser flera fördelar med att upplåta de tömda lägenheterna i centrum till korttidsboende. Minskade intäktsbortfall är en sådan. Att lätta trycket på bostadsmarknaden en annan.

Men det viktigaste handlar om att hålla liv i centrum tills det är dags för avveckling.

Enligt Mats Dahlberg, vd vid Kirunabostäder, kommer den mest kritiska och dramatiska fasen i stadsomvandlingen att ske under de kommande åren.

– Vi går in i den period som kommer att vara den största förändringen för människor. Handeln flyttar, människor flyttar och hus i centrum börjar avvecklas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet