Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Dharma Johansson berätta om oron och stöket i huset där hon bor. Under intervjun kom polisen för att undersöka ett inbrott. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ökad oro när Kirunas gamla centrum fylls av tillfälliga hyresgäster

Uppdaterad
Publicerad

Kirunas centrum ska avvecklas och många boende har redan hunnit flytta. De tomma lägenheterna upplåts nu till tillfälligt boende med tidsbegränsade hyreskontrakt.

Boende vittnar nu om ökad oro och otrygghet i området.

Det är gruvans utbredning som gör att Kirunas centrum måste tömmas och ersättas med ett nytt centrum tre kilometer österut. Hösten 2022 ska handeln flytta och kort senare ska fastigheter börja avvecklas.

LKAB har redan köpt det allmännyttiga Kirunabostäders fastigheter, alla bostadsrätter samt de flesta privatägda fastigheterna i området.

Hyresgäster med rivningskontrakt

Många som har bott i centrum i många år har flyttat och i deras lägenheter har personer fått flytta in med så kallade rivningskontrakt. De har ingen besittningsrätt och har alltså inte rätt att få en ny lägenhet när kontraktstiden går ut, i de flesta fall december 2022.

Hur påverkas området av detta? Blir den sociala kontrollen blir mindre och visar tillfälliga hyresgästerna mindre hänsyn för omgivningen?

Hyresgästen Dharma Johansson har själv ett tillfälligt kontrakt och enligt henne finns det sådana tendenser.

– När jag pratar med folk här i huset så finns det en större oro bland äldre och barnfamiljer. Och det har jag själv också upplevt, säger hon.

Hör Dharma Johansson i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet