Kraftigt höjda priser på bland annat råvaror, förpackningsmaterial, transporter, drivmedel och energi har lett till ökade livsmedelskostnader. Samtidigt är det brist på vissa livsmedel under kortare och längre perioder.
På måltidsservice i Piteå lagar man varje dag omkring 11 800 portioner till bland annat kommunens skolor, förskolor och äldreboenden. Man levererar även mat till Luleå kommun.
Ser över menyerna
De ökade livsmedelskostnaderna gör att kommunen nu ser över menyerna som kan komma att ändras med kort varsel. Recepten kommer dock inte att förändras och Helena Lundberg, kostchef, menar att matens näringsvärde kommer vara detsamma.
– De serveringar som kostar mest om man tittar till efterfrågan kommer vi att halvera i framtiden, säger Helena Lundberg.
Färre rätter serveras
Kommunen kommer även se över matsvinnet och minska antalet rätter som serveras.
– Fråga vad eleverna vill äta. Det är leverbiff i dag. Alla köer till leverbiffen är tomma, säger Ellen Vesterlund, elev på Strömbackaskolan.