Enligt räddningstjänsten finns 150 liter aceton i närheten av branden. Foto: Lenitha Andersson-Junkka/SVT

Pizzeria och verkstad brann ner utanför Luleå

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig brand bröt ut i ett industriområde utanför Luleå på lördagskvällen. En pizzeria och en verkstad blev helt övertända och allmänheten varnades för röken.

Larmet om branden kom in strax innan 20.30 på lördagskvällen. När räddningstjänsten kom till platsen var det en fullt utvecklad brand i en pizzeria och i en verkstad i industriområdet i Luleå. 

– Det är en kraftig brand. Vi har öppna lågor genom taket, sa Conny Qvarfordt, inre befäl hos räddningstjänsten i Luleå.

BRAND PÅ STORHEDEN I LULEÅ

”Väldigt brandfarligt”

Vid 21.10 på fredagskvällen hade taket rasat ihop på pizzerian.

– Det är besvärligt. Branden har spridit sig via taket in till en billackeringsfirma. Det står massa bilar där. Vi har också 150 liter aceton där inne så det är väldigt brandfarligt. Vi försöker begränsa spridningen till andra byggnader, sa Conny Qvarfordt då.

Rök drog sig in mot Luleå

Minst nio enheter och runt 20 brandmän arbetade med släckningen. Vid 22-tiden kallades fler enheter till platsen och man arbetade med att begränsa spridningsrisken och skydda intilliggande fastigheter. Då brann det fortfarande kraftigt och rök började driva in mot Luleå.

Foto: Lenitha Andersson-Junkka/SVT

– Vi kände till och med röklukt här hos oss på SOS-centralen, sa Conny Qvarfordt.

VMA:t hävdes

Ett VMA-larm, viktigt meddelande till allmänheten, gick ut strax innan klockan 22 på lördagskvällen. Strax innan midnatt var det inte längre någon fara för allmänheten och VMA:t hävdes. Räddningstjänsten hade då branden under kontroll och pizzerian och verkstaden har fått brinna ner.

Industriområdet på Betongvägen ligger strax utanför centrala Luleå. Foto: Karta SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BRAND PÅ STORHEDEN I LULEÅ

Mer i ämnet