Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Timothy Kearney på bedrägerigruppen ser att utredningar om penningtvättbrott ökar kraftigt. Foto: SVT (bilden är ett montage)

Kraftig ökning av utredningar om penningtvätt – omfattar hundratals miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Enbart de vanligaste bedrägeriformerna i Sverige slussar runt enorma summor årligen. De senaste fem åren har polisen i region Nord gått från 68 till 260 utredningar om penningtvätt. Det är resultatet av en satsning från polisen för att komma åt kriminellas pengar från bedrägerier och narkotikahandel.

Den vanligaste typen av brottslighet som bedrägerigruppen utreder är vishingbedrägerier, vilket innebär att bedragare hör av sig via telefon och påstår sig vara från en bank, mobiloperatör eller liknande.

I fjol bedömdes enbart den bedrägeriformen omfatta flera hundra miljoner kronor i Sverige – och utredningarna startar ofta med penningtvätt.

– Det är svårutredda, väldigt komplexa upplägg där vi försöker komma åt dem först genom penningtvättarna och sedan uppåt i organisationen, säger Timothy Kearney som är chef för bedrägerigruppen i Norrbotten.

Kopplas till grovt kriminella

I många utredningar om bedrägeri och penningtvätt hittas kopplingar till grovt kriminella inom nätverksbrottslighet. Även pengar från narkotikaförsäljning går ofta via flera olika konton och personer för att sedan kunna användas.

– Man ser en tydlig koppling till den grova organiserade brottsligheten och ett bra sätt för oss att ta penningbeslag, säger Timothy Kearney.

I klippet hör du Timothy Kearney berätta om hur bedrägerierna går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.