Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En man i Norrbotten åtalas för penningtvätt efter att 1,7 miljoner kronor sattes in på hans konto. Hör åklagaren Fredrik Hannu om turerna i målet. Foto: Filip Hannu/SVT

Norrbottning slussade 1,7 miljoner kronor – inför rätta för penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

En man i Norrbotten åtalas för penningtvätt efter att 1,7 miljoner kronor sattes in på hans konto i ett bedrägeri mot ett företag i Sarajevo.

Bedrägeriet i miljonklassen har kopplingar till flera olika länder och skedde genom att ett företags mejlkonto hackades.

Det var när ett företag inom medicin skulle betala en faktura för utrustning som de fick ett mejl om att betalningen skulle ske till ett nytt konto. Pengarna fördes då över till norrbottningens konto istället för till den riktiga mottagaren.

När den verkliga mottagaren sedan skickade en ny faktura nystades härvan upp och Interpol kopplades in.

Skyller på vännen

Efter att mannen i Norrbotten fått in 1,7 miljoner kronor på kontot fördes över en miljon kronor över till andra konton och mannens bank drog i nödbromsen. Banken stoppade transaktioner på omkring 200 000 kronor.

Härvan har internationella kopplingar där företag lurats föra över pengar till Norrbottningens konto. Foto: Polisen

Den åtalade mannen menar att det är en vän till honom som skapat kontot och gjort alla transaktioner. Detta genom att vännen först lånat hans mobiltelefon när de spelade mobilspel, och sedan genom att vännen visste om hans koder.

Mannen hävdar att vännen började hota honom när han pratade om att anmäla.

Ingen person åtalas för själva bedrägeriet men penningtvätten var en väg att lagföra någon. Hör åklagaren berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.