Kraftig sättning i Malmberget – fjärde större sättningen på fyra dagar Foto: Carl-Johan Utsi / TT

Kraftig sättning i Malmbergsgruvan – produktionen stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Vid 10.12 på fredagen inträffade en sättning motsvarande 2,2 på LKAB:s lokala skala i Malmberget. Sättningen är den tredje på fyra dagar som mäter över 1,5 på skalan.

Enligt Anders Lindberg, presschef hos LKAB, är det seismisk aktivitet i LKAB:s underjordsgruvor dagligen och det är först när den seismiska aktiviteten är högre än 1,5 på den lokala skalan, som bolaget går ut med information till allmänheten.

Under de fyra senaste dagarna har LKAB rapporterat om sättningar på 1,7, 1,4, 1,6 samt 2,2.

Anders Lindberg menar att det är svårt att förutspå när sättningar sker och hur de faller ut över tid.

De två senaste seismiska aktiviteterna inträffade under fredagen och den största av händelserna inträffade strax efter 10 på fredagen.

Sättningar känns olika kraftigt beroende på var man befinner sig

Fredagens andra sättning har preliminärt lokaliserats till malmkropparna Fabian och Kaptens liggvägg på 714 meters avvägning.

Den högsta vibrationen som uppmättes i samhället skedde vid mätpunkten på Södra Kungsallén 10 (T) 20.9 mm/s.

Vibrationerna från sättningen har märkts av drygt fyra kilometer från sättningens centrum, vilket framkommer av LKAB:s mätstation på Banjostigen i Gällivare.

LKAB:s lokala skala skiljer sig från richterskalan

– Richterskalan mäter låg frekvent över stora avstånd. Vi har behov av att få reda på hur den seismiska aktiviteten faller ut på hög frekvens på korta avstånd vilket är anledningen till att vi använder en egen skala, säger Anders Lindberg.

Stoppad produktion i närhet av malmkropparna Fabian och Kapten

I samband med den seismiska aktiviteten har LKAB valt att stoppa produktionen i området för den seismiska aktivteten.

– Det är enligt de rutiner som vi har arbetat fram som vi gör det här. Det sker till och från när det råder en högre seismisk aktivitet att vi får stoppa produktionen, säger Anders Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Samhällsomvandlingen i Malmberget

Mer i ämnet