Balkbron har slitits med av vattnet och förts 200 meter nedströms. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Kraftigt regn har skadat leder och broar i Kirunafjällen

Uppdaterad
Publicerad

Midsommarhelgens kraftiga nederbörd och höga vattenstånd har lett till skador på broar och vandringsleder i Kirunafjällen.

Länsstyrelsen i Norrbotten har efter midsommar varit och inventerat lederna.

Vattendraget Čievrrajohka har svämmat över och lett till att leden Nikkaluokta-Kebnekaise fjällstation har fått erosionsskador samt blöta partier.

– Leden är öppen men vandrare får vara beredda på att bli blöta om fötterna och att vara extra försiktig vid ojämna och eroderade partier, skriver länsstyrelsen på sin hemsida.

I nuläget avvaktar myndigheten åtgärd för att se vilken väg vattnet kommer att ta framöver. Målet är att hitta en långsiktig lösning på platsen.

Balkbro bortspolad

En balkbro har även slitits bort och en ny vattenfåra har bildats längs leden Vistas-Nikkaluokta.

– Den nya vattenfåran måste tills vidare vadas, vilket bedöms gå bra vid låga och normala vattenflöden men som kan vara problematiskt vid högre flöden. Vandrare uppmanas att vara försiktiga och ha koll på väderprognosen.

Länsstyrelsen arbetar på att hitta en lösning för en ny broplats som kan säkerställa ledens framkomlighet på längre sikt.

Vattendraget Čievrrajohka har letat sig nya vägar längs en del av leden Nikkaluokta-Kebnekaise. Foto: Länsstyrelsen Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.