Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kraftigt snöfall längs kusten – SMHI utfärdar klass 2-varning

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat två klass 2-varningar i Norrbotten – en för Lapplandsfjällen och en för Norrbottens kustremsa.

Det snöar, snöar, snöar i stora delar av Norrbotten. Så pass mycket att SMHI utfärdat en klass 2 varning för Norrbottens kustland från och med fredag kväll till lördagsmorgon.

50 centimeter snö i Piteå

Det är främst de södra delarna i Norrbotten som är drabbade. I Piteå beräknas det falla runt 40-50 centimeter snö. Längs resten av kusten uppemot 35 centimeter. Samtidigt som snön vräker ner kommer det även att blåsa vilket skapar kraftig drivbildning. På fredagskvällen beräknar SMHI att det blir vindar uppemot 10 meter/sekund.

Under lördagen avtar snöfallet och drar sedan bort på lördagskvällen. Detta oväder gör att alla tåg ställs in i hela länet från och med idag, fredag, till söndag 18.00.

Orkanbyar i fjällen

SMHI har även utfärdat en klass 2-varning för Lapplands fjällvärld till och med fredag förmiddag. Där varnas det för kraftiga stormbyar på 25-28 meter per sekund. Orkanbyar kan förekomma. Det kommer även att snöa och lokalt kan kyleffekten vara stark.

Det råder även ”betydande” lavinfara i området kring Riksgränsen, enligt lavinprognoser.se. På en skala mellan 1 till 5 har man utfärdat en trea.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer