Kräver extra styrelsemöte

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionspartierna inom region Norrbotten kräver ett extra styrelsemöte för att de anser sig ha blivit grundlurade av Socialdemokraterna när det gäller de förändrade uppdragen för sjukhusen.

Regionstyrelsen fattade beslutet med hjälp av partipiskan när det gäller de förändrade uppdragen som på sikt kan innebära att IVA-platserna, narkosen och röntgenläkarna i Kalix och Kiruna försvinner.

Det är inte aktuellt just nu, men så småningom, enligt uppgifter till SVT Nyheter Norrbotten.

”En medveten kupp?”

Den styrande röd-gröna alliansen smög in formuleringen ”regionstyrelsen beslutar” i stället för ”styrelsen föreslår fullmäktige besluta” för att slippa ta frågan till fullmäktige där ett röstmässigt nederlag hotade. 

– Vi har gått igenom det här och alla åtta punkterna ingår i styrelsens beslutsmandat. Det blir ingen behandling av frågan på regionfullmäktige, säger regionrådet Maria Stenberg (S).

Men oppositionspartierna kräver ett extra styrelsemöte för att rätta till den felaktiga beslutsprocessen.

– Vi anser att vi blivit lurade av Socialdemokraterna som drev fram ett beslut som är lagstridigt. Givetvis ska frågor som gäller strukturfrågor upp till regionfullmäktige. 

–Vi vet inte om det här är ett medveten försök att kuppa igenom frågan, rent slarv eller okunskap, men det måste rättas till, säger oppositionsrådet Mattias Karlsson (M). 

”Ni får väl överklaga”

Enligt Mattias Karlsson räcker det med att en tredjedel av de 15 ledamöterna i regionstyrelsen vill ha ett extra möte för att det ska bli ett sådant möte.

– Maria Stenberg har nog inget annat val än att kalla till ett extra styrelsemöte snabbt. Vi är i alla fall sju ledamöter i regionstyrelsen som kräver det, säger han.

Men det tänker Maria Stenberg inte göra.

– Nej, men då får väl oppositionen överklaga beslutet. Här handlar det om välavlönade oppositionsråd som tydligen missat vad det står i beslutstexten. Det här slår tillbaka mot de själva. De borde läsa på bättre, säger hon. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.