Hör Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid krisledningsgruppen i Gällivare kommun, berätta om krisläget i kommunen med anledning av Covid-19. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Krisläge i Gällivare – vill stoppa all busstrafik till och från samhället

Uppdaterad
Publicerad

Coronaläget i Gällivare försämras ytterligare. Nu stänger kommunen sina fritids- och kulturanläggningar samtidigt som man vädjar till länstrafiken att stoppa kommunikationerna till och från Gällivare.

– Vi är på väg in i ett mycket allvarligt läge, säger Stefan Nieminen, kommunikationsansvarig vid krisledningsgruppen.

Det är bara några av åtgärderna som krisledningsgruppen i Gällivare kommun nu tar till. I ett pressmeddelande skriver kommunen:

”Vi har nu en okontrollerad och samhällsfarlig spridning av Covid-19 i kommun. Region Norrbotten redovisar oroväckande hög insjukandefrekvens. Vi uppmanar till stor försiktighet. Alla behöver ta sitt ansvar och bidra till att begränsa smittspridningen. Vi är i ett akut läge.”

Coronaviruset i Norrbotten

Ytterligare åtgärder väntas tas vid ett extra krismöte i eftermiddag.

– Det rusar iväg. Gällivare har nu länets högsta antal smittade sett till befolkning, säger Stefan Nieminen.

Alla anläggningar stängs

Från och med idag stängs alltså sporthallar, badhus, utomhusbassäng, museum, bibliotek och andra kommunala allmänna anläggningar. Gällivare kommun vädjar också till länstrafiken att stoppa trafik till och från Gällivare.

– Vi kan inte göra en total lockdown av samhället, vi kan bara vädja till alla parter att ta sitt ansvar. Nu är det allvar, säger Stefan Nieminen.

SVT Norrbotten rapporterade igår om den stora ökningen av smittade på äldreboenden. Smittan sprider sig också bland personalen i omsorgen där man på vissa enheter har en sjukfrånvaro på uppåt 70 procent. Även på stora arbetsplatser som LKAB får kommunen rapporter om stor smittspridning.

Uppmaningen: Jobba hemifrån

Nu uppmanar kommunen att alla som kan jobba hemifrån ska göra det.

I går kväll tog den politiska ledningen beslut om att ge chefer rätt att flytta om kommunanställda för att rädda kritisk verksamhet. Ytterligare 3,1 miljoner har anslagits till anskaffning av skyddsutrustning.

SVT Nyheter Norrbotten fortsätter rapporteringen under dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet